Teddybjörnar

Teddybjörnen, eller nallen som vi också säger på svenska, är en enormt populär leksak och gosedjur och väldigt många svenska barn har en favoritnalle som hänger med under många år i barndomen. Även vuxna får ibland nallar som present eftersom nallen har kommit att representera kärlek, trygghet och omtanke. Nallen är till exempel en vanlig gåva på alla hjärtans dag.

Teddybjörnen slog igenom i början av 1900-talet och kallas Teddy efter Theodor ”Teddy” Roosevelt som var USA:s president under perioden 1901-1909. Två viktiga tidiga tillverkare av teddybjörnar var Morris Michtom i USA och Richard Steiff i Tyskland. De tidiga teddybjörnarna var gjorda för att likna verkliga björnungar, men efter hand började leksakstillverkare skapa mer fantasifulla nallar – både vad gäller kroppsform, storlek, färg och material.

Många gamla teddybjörnar har blivit värdefulla samlarobjekt. Det finns också nutida tillverkare som producerar exklusiva teddybjörnar som huvudsakligen säljs som kostbara prydnads- och samlarföremål.

Teddy Roosevelt & Morris Michtom

I november 1902 deltog president Theodore Roosevelt i en björnjakt i Mississippi på inbjudan av delstatens guvernör. Efter att de flesta andra av jägarna hade dödat minst ett byte beslutade sig en grupp av presidentens medhjälpare att på egen hand fånga in och klubba en svartbjörn, och binda den vid ett träd så att Roosevelt skulle kunna skjuta den. När Roosevelt kallades till platsen och uppmanades att skjuta björnen vägrade han och kallade det hela osportsligt. Han gav dock order om att björnen skulle dödas så att den skulle slippa lida mer.

Historien läckte ut till media och den politiska serietecknaren Clifford Berryman avbildade scenen. Teckningen, som publicerades i The Washington Post i november 1902, föreställde en vuxen svartbjörn som fångats in med lasso och hölls av en medhjälpare samtidigt som en äcklad Roosevelt såg på. Bilden hade symboliska undertoner som passade bra in i det aktuella politiska klimatet och den fick stor spridning. Dessutom gjordes flera liknande teckningar av scenen, både av Berryman och av andra, där björnen avbildades som mindre och sötare än ursprungligen.

Leksakstillverkaren Morris Michtom såg teckningarna på Roosevelt och björnen och de inspirerade honom att skapa en leksak i form av en liten mjuk björnunge. När han satte upp den i leksaksaffärens skyltfönster placerade han en skylt med texten ”Teddy’s bear” intill. Han hade då redan skickat ett exemplar till Theodor Roosevelt och fått tillåtelse att använda namnet Teddy.

Teddy’s björn blev en stor succé och Michtom grundade företaget Ideal Novelty and Toy Co. Seymor Eaton författade barnboksserien ”The Roosevelt Bears” och kompositören John Walter Bratton skrev musikstycket ”The Teddy Bears’ Picnic”. The Teddy Bear’s Picnic var ett instrumentalt stycke när det hade premiär år 1907 – det var först år 1932 som Jimmy Kennedy skrev text till musiken.

Richard Steiff

Oberoende av Morris Michtom designade Richard Steiff i Tyskland en leksaksbjörn som producerades av företaget Steiff. Prototypen kallades för Steiff Bär 55 PB. 55 stod för 55 cm vilket var björnens längd, P stod för Plüsch och B för beweglich (rörlig).

Richard Steiffs design var baserat på hans teckningar av björnar som levde i en djurpark i Stuttgart. När Steiff utbildade sig vid en konst- och konsthantverksskola i Stuttgart brukade han regelbundet besöka Nill’scher Zoo för att rita av björnarna.

Björnen 55PB visades upp på leksaksmarknaden i Leipzig i mars 1903. Besökarna var måttligt intresserade av björnen, men på plats i Leipzig var Hermann Berg som arbetade som inköpare för George Borgfeldt & Company i New York. Berg köpte samtliga 100 björnar och beställde dessutom ytterligare 3000 stycken från Steiff. Vad som hände därefter är oklart. Av Steiffs dokumentation framgår att björnarna tillverkades, men björnarna registrerades aldrig som ankomna till USA. Möjligen är det så att fartyget de fraktades med förliste, men det finns inga bevis för detta.

På Världsutställningen i St. Lous år 1904 sålde Steiff 12 000 björnar och fick ta emot evenemangets guldmedalj.

Rekommenderat

Comments are closed.