Pyssel

Piprensare

År 1923 uppfann Johan Petter Johansson och P.G. Salwén en särskild borste för insidan av pipor. Borsten bestod av ståltråd täckt av ett mjukt yttre material. Styvheten i ståltråden gjorde det möjligt att föra borsten genom en pipa för att rensa den, och det mjuka yttre materialet skyddade pipan från att skadas. Eftersom borsten användes för att rensa pipor kallades den för piprensare. Nu för tiden är piprensare ett vanligt pysselmaterial, särskilt när man pysslar med barn.

Flörtkulor

Flörtkulor är kulor bestående av pressat papper. De är även kända som flirtkulor och vaddkulolor. Flörtkulor används ofta när man pysslar, särskilt om man pysslar med barn, och finns att köpa i många olika färger och storlekar.

Silkespapper

Silkespapper är inte gjort av silke, men är ett silkeslent och mjukt papper som används både för pyssel och för att slå in ömtåliga föremål. Silkespapper finns att köpa i många olika kulörer. Silkespapper används bland annat för att göra smällkarameller till jul.

Smällkaramellen är ett klassiskt julpyssel som av tradition ska hängas upp i granen och inte öppnas förrän det är julgransplundring på tjugondag knut. Smällkaramellen uppfanns i London år 1847 av godisfabrikanten Thomas J Smith. En traditionell smällkaramell har något i sig som gör att den smäller när den öppnas, men sådana smällkarameller är ovanliga idag. Istället brukar man nöja sig med att lägga en liten present eller något ätbart (och hållbart) inuti smällkaramellen, till exempel en julknäck.

Scrapbooking

En scrapbook är en anteckningsbok eller liknande där man klistrar in eller på annat sätt fäster olika saker man vill bevara. Det är vanligt att man kombinerar fotografier med biljetter, programblad, tidningsurklipp, tapetbitar, färgprover, servetter, skrivna texter, etc. Som dekoration kan allt möjligt användas, till exempel glitter, klistermärken, gnuggisar, paljetter och lackstämplar.

Det finns idag särskilda böcker att köpa som är avsedda för just scrapbooking och som till exempel har styva blad som passar bra att klistra fast saker på. Många olika storlekar och bakgrundfärger finns tillgängliga.

Scrapbooking har förekommit länge, men blev riktigt stort under 2000-talet.

Gips

Gipspulver som blandas med vatten kan användas för många olika sorters pyssel. Gips är kalciumsulfat, och när det har härdat (”brunnit”) blir det hårt och porslinsliknande. Ju varmare vatten du använder, desto snabbare kommer gipset att härda.

För pyssel används vanligen gipspulver av typen modellgips. Man kan köpa allt från små förpackningar på ett halvkilo eller mindre till stora säckar gips.

När man vill pyssla med modellgips är det viktigt att varsamt låta gipspulvret singla ned i vattnet. Om man häller ned för mycket pulver på en gång bildas det lätt klumpar. Singla istället ned pulvret i maklig takt tills små öar av gipspulver bildas på vattenytan. Först då är det dags att blanda runt med en pinne. Om man vispar snabbt vispar man in luft i blandningen, vilket kommer att visa sig som luftbubblor i det färdiga gipset.

Gips kan torka ut huden vid kontakt, så om man har känslig hud eller tänker ägna sig åt mycket pyssel med gips är det bra att använda gummihandskar eller smörja in sina händer med vaselin i förväg.

Sigillack

Sigillack har länge använts för att verifiera och underteckna viktiga handlingar, samt att tillse att kuvert, paket, rullar etc når mottagaren oöppnade. Nu för tiden är sigillack också populärt när man pysslar, eftersom man kan använda sig av stämpelverktyg för att skapa vackra sigill.

Sigillack består av olika hartser som kombinerats med vax, terpentin och vissa mineraler. Schellack, paraffin, beck, kamaronharts och kolofonium är alla exempel på ämnen som kan utgöra grunden i sigillack. Vax och terpentin används för att göra hartset mindre sprött, medan mineraler används både för att färga sigillacket och för att minska lackets benägenhet att droppa. Magnesium, tungspat, krita, zinkvitt, vismuvitt och bränd (härdad) gips är alla exempel på mineraltillsatser som fungera för detta ändamål. Exempel på färgämnen som traditionellt har använts för att färga sigillack är koboltblått, kimrök, cinnober, mönja, ockra, kromgult, zinkgult, engelskt rött och berlinerblått. För att åstadkomma ett mer väldoftande lack kan man addera till exempel perubalsam eller tolubalsam.

Betonggjutning

Ett pyssel som blivit mycket populärt på senare år är att gjuta prydnads- och bruksföremål i betong. Man kan till exempel tillverka bladformade serveringsfat genom att välja ut ett löv, pensla det med matolja och låta det ligga på en sandhög med nyblandad betong. Efter några dagar kan man ta bort lövet för att se hur det har gett form åt betongen.

Plastpärlor

Att pyssla med plastpärlor är populärt bland stora och små. (Riktigt små barn bör dock inte få tillgång till pärlor på grund av risken för att de äter dem eller sätter dem i halsen.) Man kan pyssla med pärlor på många olika vis, till exempel genom att lägga pärlplattor eller genom att smälta ihop olika skulpturer. Om man vill göra julgransprydnader kan man välja ut pärlor av lämplig färg och placera dem i en pepparkaksform på ett bakplåtspapper på en plåt. Sätt in i ugnen på 200 grader C tills pärlorna har smält samman och bildat en figur. Man behöver absolut inte vänta tills pärlorna är helt smälta, utan det viktiga är att de smälter ihop tillräckligt mycket för att hänga ihop till en skulptur som går att hänga i granen.

Rekommenderat

Comments are closed.