Pussel

Pussel är en populär hobby för både barn och vuxna, och i takt med att man blir bättre och bättre på att lägga pussel kan man skaffa sig mer och mer avancerade pussel så att man alltid har en ny utmaning att sätta tänderna i.

Pusslets historia

John Spilsbury

På 1760-talet började kartritaren John Spilsbury i London producera pussel för försäljning. Han klistrade fast en karta på en träskiva och använde sig av en liten finsåg för att såga ut varje land för sig. John Spilsbury, som kallade sina pussel för dissections, marknadsförde dem som ett läromedel i geografi. Spilsbury hade varit lärling åt Thomas Jeffreys, George III:s Royal Geographer. Spilsbury erbjöd åtta olika pussel:

  • pusselVärlden
  • Europa
  • Asien
  • Afrika
  • Amerika
  • England & Wales
  • Skottland
  • Irland

När John Spilsbury avled drev hans fru Sarah May vidare hans pusselföretag, och hon gifte sig så småningom med Harry Ashby som hade varit lärling hos John Spilsbury.

Pussel av kartong

Under det sena 1800-talet började det dyka upp pussel som inte var gjorda av trä utan av kartong, men det tog lång tid innan de blev lika populära som träpussel.

1900-talet

Under 1930-talets lågkonjunktur ökade pusslet i popularitet, bland annat i USA där pusslet sågs som en billig form av underhållning som räckte länge och dessutom kunde återanvändas. Under den stora depressionen i USA såldes tio miljoner pussel i veckan.

Det var under den här epoken som pussel började bli mer avancerade och inrikta sig på en vuxen målgrupp. Dessutom hade reklambranschen fått upp ögonen för pusslet och började dela ut gratispussel där mottagaren fick pussla ihop en bild på den produkt som skulle marknadsföras.

Efter andra världskriget började lönerna öka både i Europa och Nordamerika, och kartongpusslet började på allvar konkurrera ut träpusslet eftersom kartongpusslet krävde mindre arbetsinsats att tillverka. Förbättringar av de tekniska processerna i tillverkningsbranschen bidrog också till att göra produktionen av kartongpussel mer effektiv.

Laser

På senare år har laser börjat användas för att skära ut pusselbitar. Laser fungerar för att skära till pussel av många olika material, till exempel trä och akryl.

Akrylpussel har ofta barn som målgrupp. Akrylpussel tenderar att vara hållbara och vattentäta, och förstörs inte lika lätt som kartongpussel.

Pusseltyper

Det finns idag enormt många olika sorters pussel på marknaden, allt från små pussel bestående av några få bitar (populära bland små barn) till ytterst komplexa pussel bestående av många tusen bitar. Pussel behöver inte vara platta utan 3D-pussel existerar också.

Vissa pussel har inte ens någon bild, vilket förstås gör att de känns annorlunda att lägga jämfört med vanliga pussel som föreställer något.

Exempel på vanligt förekommande pusselstorlekar hos pussel för vuxna är 300 bitar, 500 bitar, 750 bitar, 1 000 bitar, 1 500 bitar och 2 000 bitar. Det finns pussel till salu som består av betydligt fler bitar än så, men de tenderar att kosta en hel del. Speltillverkaren Ravensburger har pussel till salu som består av över 32 000 pusselbitar. För att lägga dessa pussel krävs en yta på strax under 5,5 meter x 2 meter.

Familjepussel

Ett familjepussel har pusselbitar i minst tre olika storlekar i samma pussel. På så vis kan yngre barn pussla med de större bitarna medan äldre barn och vuxna med pusselvana kan ge sig på de mindre, svårare bitarna. Exempel på företag som säljer familjepussel är Ravensburger, Suns Out, Cobble Hill och Springbok.

Tredimensionella pussel

Tredimensionella pussel tillverkas i många olika material, inklusive trä, plast och frigolit. Avancerade 3D-pussel brukar kräva att man löser dem i en mycket specifik ordning för att det ska fungera. En del bitar kan helt enkelt inte sättas på plats innan vissa andra bitar sitter där de ska.

Pusselgloben är en särskild sorts 3D-pussel där det färdiga pusslet formar en glob. Temat för dessa pussel är ofta planeter och månar, till exempel kartor över jorden, mars eller jordens måne. Gamla historiska kartor över jorden är populära.

Att lägga pussel

Det finns flera olika metoder för att lägga pussel. När man lägger ett standardpussel är det vanligt att man börjar med hörnen och övriga kantbitar, eftersom de utmärker sig genom att en eller två släta sidor. När man väl har ramen på plats kan man börja bygga inåt med den som utgångspunkt.

Pusseltillbehör

Man behöver inte några tillbehör för att kunna lägga pussel, men om man är en inbiten pusselfantast kan det hända att man vill skaffa en del pusseltillbehör för att underlätta hobbyn eller göra det möjligt att spara färdiga pussel. Redan vid förra sekelskiftet började en holländsk tillverkare av pussel inkludera en tavelram i sina pusselkartonger, och på den vägen är det.

Ett exempel på en populär produkt är Falcon Games Jigroll, som började säljas i början av 1990-talet. Jigrollen är en matta som man pusslar på och som kan rullas ihop om man behöver flytta sitt pussel utan att förstöra det. Mattan består av ett grovt grönt tyg som pusselbitarna fastnar på, vilket gör att de inte ramlar omkring när man rullar ihop mattan. Det är viktigt att man rullar försiktigt och ser till att rullen blir lagom hård. Om man rullar för löst riskerar man att bitarna rör på sig, om man rullar för hårt kan man skada pusselbitar.

Portapuzzle är en annan produkt från Falcon Games. Den ser ut ungefär som en dokumentportfölj, där insidan är täckt av skumgummi och tyg. Man lägger pusslet i ena delen av den uppfällda portföljen och förvarar oanvända pusselbitar i den andra delen. Det finns också särskilda paneler där man kan placera oanvända pusselbitar. När portföljen stängs stannar pusselbitarna kvar på plats.

Rekommenderat

Comments are closed.