LEGO

legoLego är en enormt populär leksak i Skandinavien och flera andra delar av världen, och det finns idag många olika sorters Lego att välja mellan, inklusive Lego Duplo, Lego Quatro och Lego Baby som riktar sig till små barn. De lite mer avancerade legovarianterna, till exempel Lego Technic, lockar både barn och vuxna.

År 1968 öppnades Legoland i den danska staden Billund. Samma år lanserades en produktlinje vid namn Legoland som innehöll hus, personbilar, utryckningsfordon och annat som kunde användas för att bygga upp ett litet Legoland hemma. Skalan passade Legotåget. (Numera har produktlinjen Legoland ersatts av Lego City.) Länge var Legoland i Billund den enda legoparken, men på 1990-talet öppnades flera stycken i andra länder. Numera finns det legoparker i bland annat Tyskland, Storbritannien, USA och Malaysia.

Legots historia

Det första legobitarna började säljas år 1949, fast då hette de inte lego utan Automatic Binding Bricks. Bitarna bestod av cellulosaacetat, men plastleksaker var inte särskilt populära på den här tiden och försäljningen gick inte särskilt bra för legot.

År 1952 byttes namnet från Automatic Binding Bricks till Lego Mursten, och i mitten av 1950-talet började man exportera klossarna från Danmark till andra länder. Några av de första exportländerna var Sverige, de övriga nordiska länderna, Österrike, Västtyskland och Schweiz.

Legos första färdiga byggsats med instruktioner hade premiär år 1955. Byggsatserna kallades System i leg (”System i lek”). De olika delarna i System i leg var gjorda i skala 1:87 (även känt som H0-skala) vilket gjorde att de passade ihop med standardstorleken för modelljärnvägar. Så småningom kompletterade Lego byggklossarna med motorcyklar, bilar, vägmärken och trafiksignaler.

År 1958 inträffade en viktig milstolpe för legot – det var då klossarna förbättrades med de ihåliga rör på undersidan som fortfarande används idag.

Tidiga Legofordon

legodack

Legohjulet gjorde det möjligt för barn att bygga mycket mer levande landskap och gav dem också möjligheten att låtsas att de hade en lång rad olika yrken. De kunde plötslig vara en tågförare, en mekaniker som byter däck på en bil eller en mc förare som deltar i ett MC rally. Lego kunde nu konkurrera med leksaksbilar och en rad andra leksaker. 

  • År 1962 lanserades Lego-hjulet, som var den första specialbiten i en ny serie grundsatser som såldes under namnet Basic. Basic ersatte Lego Mursten. Lego Basic kunde användas för att bygga bilar, lokomotiv och andra fordon. Den som ville kunde komplettera med en batteridriven elmotor.
  • År 1966 lanserades ett Lego-tåg med tillhörande räls. Som tillbehör kunde man köpa en 4,5V motor som drevs med batteri eller en 12V som drevs med hushållsström (via en transformator).

Expansion

Under 1970-talet släppte Lego en lång rad olik produktserier, och det var bland annat under det här årtiondet som de idag så klassiska gulhövdade legofigurerna började säljas.

1990-talet och framåt

Under 1990-talet drabbades Lego av ekonomiska motgångar, bland annat på grund av konkurrensen med andra modernare leksaker, såsom datorspel. Samtidigt hade flera andra företag börjat sälja produkter som påminde om lego.

För att försöka hänga med i tiden inledde Lego ett samarbete med Oracle, men detta inträde i dator- och tevespelsmarknaden blev mycket dyrare än beräknat och företagets ekonomiska problem fördjupades. Numera har dock satsningen på dator- och tevespelsmarknaden börjat ge positiva resultat., bland annat tack vare spelen Lego Batman, Lego Indiana Jones och Lego StarWars.

Under 2000-talet satsade Lego hårt på byggsatser baserade på framgångsrika storfilmer, såsom Spindelmannen, Harry Potter-serien, StarWars I, II och III och Indiana Jones och Kristalldödskallens rike.

Exempel på Legosystem

  • Lego DuploLego Duplo har dubbelt så stora legobitar som Lego Basic, och riktar sig huvudsakligen till barn i åldern 2-6 år. Lego Duplo lanserades redan år 1969. Det går att sätta ihop Lego Duplo-bitar med Lego Basic-bitar.
  • Lego QuatroLegobitarna i legosystemet Lego Quatro är dubbelt så stora som bitarna hos Lego Duplo, och passar barn i åldrarna 1-3 år.
  • Lego BabyLegobitarna i Lego Baby är dubbelt så stora som bitarna hos Lego Quatro, och passar barn i åldrarna 1-1,5 år.
  • Lego TechnicLego Technic (även känt som tekniklego) har en mer teknisk inriktning än övriga legosystem och byggsatserna innehåller ofta mekaniska anordningar och/eller elektriska motorer.Lego Technic är en efterföljare till legosystemet Expert Builder som lanserades år 1977. Namnet Lego Technic har använts sedan år 1984.
  • Lego City

Ända sedan slutet av 1970-talet har Lego sålt legosystem som passar den som vill bygga upp en legostad. Legoland, World City och Town Junior är alla exempel på namn som använts för stads-serier. Namnet Lego City började användas år 2005. I Lego City finns inte bara stadens byggnader och infrastruktur utan många olika yrken är också representerade, till exempel byggnadsarbetare, brandsoldat, polis och ambulanssjuksköterska.

  • Lego MindstormsLego Mindstorms är ett legosystem där man bygger en robot och programmerar den. Det finns robotar i denna serie som kan fjärrstyras.
  • Lego Exo-ForceDenna legoserie, som går i mangastil, såldes endast under perioden 2006-2008.
  • Lego Indiana JonesDenna legoserie har filmen Indiana Jones och Kristalldödskallens rike som tema och såldes endast under åren 2008 – 2009.

Rekommenderat

Comments are closed.