Gosedjur

Gosedjur är uppstoppade mjuka leksaker som kan ha vilken form som helst. Det är vanligt att ett gosedjur föreställer ett djur, men termen används även för andra mjuka uppstoppade leksaker som är gosiga, oavsett vad de föreställer. Ett gosedjur kan alltså lika gärna vara en mjuk rymdvarelse eller en mjukisängel som någon form av djur.

Gosedjur har många olika användningsområden. Man kan till exempel gosa med dem, leka med dem, samla på dem och/eller ha dem som prydnadsföremål.

Några milstolpar i gosedjurens historia

  • En viktig milstolpe i gosedjurens historia inträffade år 1880 då det tyska företaget Steiff började tillverka leksaker med hjälp av en ny teknik som utvecklats för att stoppa möbler. År 1902 designade Richard Steiff en mjuk björn som fick kodnamnet Steiff Bär 55 PB. 55 varj björnens höjd i centimeter, P stod för Plüsch och B för beweglish (=björnen skulle ha rörliga armar och ben).
  • gossedjurDet första patenterade gosedjuret var Peter Rabbit, en karaktär som skapats av den brittiska författarinnan Betrix Potter. Patentet beviljades år 1903.
  • Under 1930-talets Great Depression i USA blev sock monkeys populära i landet.
  • Monchhichi hade premiär i Japan år 1974. Redan nästa år började mjukisapan exporteras till Västtyskland och Österrike, och under de kommande åren dök den upp i leksahyllorna i många andra Europeiska länder. Det dröjde dock till år 1980 innan Monchhichi nådde leksaksmarknaden i USA.
  • De nio ursprungliga figurerna i serien Beanie Babies lanserades år 1993. De hette Chocolate the Moose, Patti the Platypus, Legs the Frog, Flash the Dolphin, Splash the Whale, Brownie the Bear, Squealer the Pig, Spot the Dog och Pinchers the Lobster.
  • Tickle Me Elmo lanserades i USA år 1996 och blev mer populär än vad tillverkaren Tyco Preschool hade räknat med. Låg tillgång och hög efterfrågan gjorde att Tickle Me Elmo fick ett högt andrahandsvärde. I leksaksaffärer kostade Tickle Me Elmo mindre än $30, men annonser i tidningar och på internet erbjöd mjukdjuret för uppemot $1 500.
  • Första gången en Furby visades offentligt var på The American International Toy Fair år 1998.

Beanie Babies

Beanie Babies är en sorts gosedjur fyllda med plastkulor istället för någon av de mer frekvent förekommande materialen för gosedjursstoppning. Beanie Babies tillverkas av Ty Inc (tidigare kända som Ty Warner Inc) och började säljas år 1993. Beanie Babies tillverkas fortfarande, men deras riktiga storhetstid var under perioden 1995-1999. Beanie Babies betyder bönbäbisar på engelska, men gosedjuren är inte fyllda med riktiga bönor utan med ovan nämnda plastkulor.

Varje Beanie Baby har två identifikationslappar på sig; en hjärtformad ”swing tag” upptill och en ”tush tag” i tyg nertill. Den exakta utformningen av dessa lappar har varierat över tid. Under perioden 1994-1996 stod det ”To:” och ”From:” på den övre lappen så att den som ville ge bort en Beanie Baby i present kunde fylla i givarens och mottagarens namn där. I början av 1996 började Ty Inc inkludera fyra rader poesi samt gosedjurets ”födelsedag” på lapparna.

Den första omgången Beanie Babies kom ut i leksaksaffärerna år 1993, och inom två år hade Beanie Babies blivit populära bland samlare. Ty Warner Inc valde medvetet att bara producera en viss mängd av varje enskild Beanie Baby, och släppte hellre nya versioner av Beanie Babies när de gamla sålt slut istället för att producera mer av redan existerade versioner. Ty Warner Inc begränsade också hur många exemplar av varje enskild Beanie Baby som varje leksaksaffär fick ta in.

De begränsade upplagorna av varje enskild variant drev upp priserna på Beanie Babies, och folk började spekulera i Beanie Babies eftersom de utgick ifrån att versioner som en gång sålt slut aldrig skulle börja nytillverkas igen, och att detta i sin tur skulle leda till att värdet på sådana Beanie Babies skulle öka med tiden. Ty Inc eldade på situationen genom att då och då ”råka” skicka ut Beanie Babies med felstavade lappar, annorlunda födelsedatum, förändrad poesi, och så vidare.

År 1996 lanserade Ty Inc en ny produktlinje vid namn Teenie Beanies. Detta var extra små gosedjur som såldes ihop med McDonalds Happy Meals.

I slutet av 1990-talet meddelade Ty Inc att de skulle sluta producera Beanie Babies, och de släppte år 1999 en nallebjörn vid namn ”The End” som enligt utsago skulle vara den sista Beanie Babyn någonsin. Efter en tid kom dock ett nytt meddelade från Ty Inc, ett meddelande som sa att de skulle låta folket rösta om huruvida företaget skulle fortsätta producera Beanie Babies eller ej. Omröstningen gav föga förvånande ett starkt stöd för att återuppta produktionen, och redan år 2000 släppte Ty In en Beanie Baby vid namn ”The Beginning”.

År 2008 började Ty Inc sälja Beanie Babies 2.0. När man köper en Beanie Baby 2.0 får man inte bara ett gosedjur utan även en kod. Med hjälp av denna kod får man tillgång till låsta delar av Beanies Babies interaktiva sajt på internet.

Berömda Beanie Babies

  • Garcia the Bear

Garcia the Bear lanserades i januari 1996 och slutade produceras i maj 1997. Detta är ett färgsprakande batikfärgat gosedjur designat av Nicholas Scarborough. Garcia the Bear ses av många som en hyllning till Jerry Garcia i bandet The Greatful Dead. En grupp av färgglada björnar kan ses dansa på omslaget till en av gruppens album, och den födelsedag som anges på lappen för Garcia the Bear är den 1 augusti vilket också är Jerry Garcias födelsedag. Årtalet är dock inte samma; Jerry Garcias föddes år 1942 medan Garcia the Bears födelseår anges som 1995 – det år som Jerry Garcia avled.

  • Princess the Bear

Ungefär två månader efter att Prinsessan Diana avlidit i en bilolycka meddelade Ty Inc att de skulle börja sälja en Beanie Baby Princess och att alla intäkter skulle doneras till Princess of Wales Memorial Fund. Princess the Bear började säljas hos utvalda butiker den andra veckan i december 1997, medan övriga försäljare tvingades vänta till februari 1998. Ursprungligen skickades bara ett dussin prinsessbjörnar ut per butik, men detta ändrades på grund av stor efterfrågan.

  • Decade the Bear

Decade the Bear lanserades för att fira Beanie Babies tioårsjubileum. Decade the Bear tillverkades i flera olika färgvarianter, ofta med silverglitter på kroppen.

Rekommenderat

Comments are closed.