Dockor

Dockor efterliknar människor eller människoliknande varelser, och är extremt populära leksaker. Dockor förekommer även i andra sammanhang, till exempel mannekängdockor som används för att visa upp kläder och sjukvårdsdockor som används för att öva på till exempel första hjälpen. Dockor har också använts i religiösa och på andra vis övernaturliga ritualer världen över och i många olika kulturer.

Om man ska köpa en docka till ett litet barn är ofta trasdockan eller andra mjuka dockor ett bra alternativ, eftersom dessa dockor inte har några hårda delar som barnet kan riskera att skada sig på utan påminner mer om gosedjur. Välj gärna en docka i ett material som är tvättbart.

Gamla dockor i Egypten, Grekland och Rom

Några av de äldsta dockor vi känner till har hittats i egyptiska gravkammare och är över 4 000 år gamla. Dessa dockor är platta och gjorda av trä.

Andra exempel på material som användes för att tillverka dockor för länge sedan i Medelhavsområdet är lera, sten, ben, elfenben, läder och vax.

dockorI det antika Grekland förekom dockor med kläder och rörliga delar redan 200 år f Kr. Dessa tidiga grekiska dockor var tillverkade av lera och var ledade både vid höfterna och axlarna. Berättelser som bevarats från Grekland visar att småflickor hade dockor som leksaker, och när en flicka hade vuxit upp och skulle gifta sig offrade hon en docka till en gudinna.

I det antika Rom tillverkades dockor av både lera, trä, textil och elfenben, och dockor har hittats i romerska barngravar. Dockorna i Rom hade kläder som gick att ta på och av, och flickor i rika familjer kunde klä sina dockor i det senaste modet. De äldsta romerska trasdockor som hittats tillverkades cirka 300 f Kr.

Gamla japanska dockor

De äldsta dockor vi känner till från Japan är en typ av lerfigurer som kallas dogū. Dessa dockor tillverkades under den senare delen av Jōmon-eran. (Jōmon-eran varade från cirka 14 000 f Kr till cirka 400 år f Kr.) Vad dessa dockor användes till är okänt. Totalt har man hittat cirka 15 000 bevarade dockor av typen dogū och de verkar ha förekommit över hela landet med undantag för Okinawa. De flesta dogū har dock hittats i östra Japan.

Under Kofun-eran (300 e Kr – 600 e Kr) skapades Haniwa-dockor i Japan som begravdes tillsammans med döda människor. Dockorna var gjorda av lera.

Från 1100-talet och framåt vet vi att dockor inte bara var rituella objekt i Japan utan även användes för att leka med.

Akuaba

Akuaba är en traditionell docka som förekommer hos vissa folk i Ghana med omnejd, bland annat Ashanti, Lobi och Fante. Akuaba är fertilitetsdockor gjorda av trä. Hos Ashanti har dockorna stora huvuden som runda och platta. Enligt traditionen ska en kvinna som vill bli gravid bära omkring på en akuaba. En kvinna som redan är gravid kan bära en akuaba för att öka chansen för att barnet ska bli attraktivt. En akuaba tvagas rituellt och tas om hand enligt vissa regler.

Europeiska dockor från medeltiden och tidig modern tid

I Tyskland finns dockor av lera dokumenterade från 1200-talet och framåt, och trädockor från 1400-talet (både i Tyskland och Nederländerna). Detta innebär inte att dockor inte existerade i området innan dess, bara att vi inte vet särskilt mycket om dem.

I Italien är de bäst dokumenterade tidiga dockorna från den kristna eran de som tillverkades för julkrubborna. Från 1400-talet börjar dessa dockor bli allt mer avancerade.

I Frankrike såldes från 1500-talet och framåt dockor som visade upp tidens modetrender. Själva dockan var ofta tämligen rudimentär, men kläderna kunde vara mycket dyrbara och gjorda av exotiska material.

Under 1700-talet började trä i högre uträckning än tidigare kombineras med andra material hos de europeiska dockorna, till exempel läder, vax och porslin. Någon gång under den här tiden tror man också att de första dockögonen av glas dök upp.

Industrialismens tidevarv

Under 1800-talet blev det vanligt med porslinshuvuden på dockor i Europa. Resten av kroppen gjordes av ett eller flera andra material, såsom tyg, trä, läder och papier-maché. Compositon dolls är gjorda av ett material bestående av lump, sågspån och lim.

På 1900-talet blev det vanligt med dockor av polymer och plastmaterial, som kunde massproduceras till låga priser. I början av århundradet var gummi och celluloid vanliga dockmaterial, medan dockor från andra halvan av seklet ofta var gjorda i vinyl – åtminstone om de var tänkta som leksaker åt barn och inte gjordes för den vuxna samlarmarknaden.

Barbiedockor

Barbie är en vuxen docka från det amerikanska leksaksföretaget Mattel som lanserades år 1959. Barbie har varit enormt populär ända sedan dess och har fått sällskap av många andra dockor i samma produktlinje, till exempel pojkvännen Ken, systern Skipper och vännen Midge.

Den första Barbiedockan bar en zebrarandig baddräkt och hade håret uppsatt i hästsvans. Både blonda och brunhåriga dockor gick att köpa. Dockorna tillverkades i Japan, och kläderna syddes för hand av japanska hemmafruar. Under första produktionsåret såldes cirka 350 000 barbiedockor. Ända fram till år 1971 sneglade alla barbiedockor åt sidan, men sedan dess har de tittat rakt fram.

Rekommenderat

Comments are closed.