BRIO

Brio är ett svenskt företag som är berömt både för sina leksaker och för sina barnvagnar. Brio grundades redan år 1884 och är alltså ett företag med riktigt gamla anor.

Brädspelstillverkaren Alga AB ägs av Brio.

Brio leksaker

Brios varumärke är förknippat med produkter av hög kvalité som kan gå i arv och användas av många barn i släkten. Materialen i leksakerna är ofta trä och metall, och från och med år 2014 är alla trädelar i Brios leksaker gjorda av spårbart trä från certifierat skogsbruk. Ett mycket vanligt träslag i Brios leksaker är bok.

Brio låter sina leksaker genomgå tuffare tester än vad svensk lag kräver. De använder till exempel högre höjd när de falltestar mekaniska delar och högre tryck när de gör belastningstester. De färger som används för att måla Brios leksaker är fria från metaller och ftalater.

Prislappen på Brios leksaker är ofta något högre jämfört med lågkvalitativa importerade leksaker av plast från konkurrerande företag, men försäljningen går ändå utmärkt både i Sverige och andra länder eftersom allt fler leksaksköpare efterfrågar hållbara, miljövänliga och säkra barnsaker som en motvikt till de senaste årtiondenas slit och släng.

Briotåg med mera

På leksaksfronten är Brio bland annat känt för sina trätåg med tillhörande tågbana, som sålts i Europa ända sedan slutet av 1950-talet. Många är de barn som vuxit upp med briotåg i barnkammaren. Briotågens färggranna vagnar kan sättas ihop med varandra med magneter, så att man kan bilda hur korta eller långa tåg man vill. På senare år har de klassiska briotågen fått sällskap av batteridrivna briotåg som styrs med fjärrkontroll.

I vissa delar av Europa har Brio licens för att sälja tåg inspirerade av det brittiska barnprogrammet Thomas the Tank Engine. (I USA är det däremot Mattel som säljer Thomas the Tank Engine-produkter.)

Redan år 1938 blev Brio distributör av det tyska leksaksmärket Märklins tåg och järnvägar i Sverige.

Bygg med Brio

En annan produkt från Brio som de flesta svenskar känner igen är de karaktäristiska långa och platta träbitarna med hål i som gör det enkelt att släppa lös fantasin och bygga små och stora konstruktioner i barnkammaren.

Brios historia

Brios historia börjar år 1884 då företaget grundades av den 24-årige torparsonen Ivar Bengtsson i Boalt, Skåne. I början ägnade sig Bengtsson huvudsakligen åt att tillverka och sälja korgar, men så småningom utökades verksamheten så att den omfattande försäljning av en lång rad olika varor. Företaget flyttade år 1902 från Boalt till närliggande Osby, och började i samma veva sälja träleksaker som tillverkades av den svarvande torparen Thomas Johansson i Osby.

Sex år efter flytten tog sönerna Viktor, Anton och Emil över företaget från pappa Ivar och mamma Sissa. I samband med detta registrerades företaget som Bröderna Ivarsson Osby, och det är därifrån förkortningen BRIO kommer. Bröderna expanderade företaget, som kom att bli Osbys största med god marginal.

BRIO gav sig redan på 1930-talet in i barnvagnsbranschen med sina egentillverkade barnvagnar. Det var dock inte förrän på 1960-talet som BRIO började inrikta sig enbart på barnprodukter – fram till dess sålde man massor av olika hushållsartiklar, såsom glas, keramik, textil och prydnadsföremål.

BRIO blev generalagent för flera leksaksmärken som kom att bli enormt populära i Sverige, bland annat Barbie och Märklin (Märklintåg), samtidigt som man fortsatte produktionen av egna leksaker i både Osby och Killeberg. Under 1960-talet producerade man exklusiva dockhus som innehöll miniatyrkopior av möbler designade av den framstående danske möbeldesignern Arne Jacobsen, bland annat stolen Sjuan och fåtöljerna Ägget och Svanen. Numera inbringar dessa miniatyrer mycket höga priser.

I slutet av 1990-talet drabbades BRIO av ekonomiska problem och man började avveckla sina verksamheter i Osby och flytta en del av produktionen till lågkostnadsländer. År 2004 blev Proventus huvudägare i BRIO med över 40% av rösterna, och samma år flyttades nästan all kvarvarande produktion till tre fabriker i Guangdong, Kina.

Sedan år 2006 ligger BRIO:s huvudkontor inte i Osby utan i Malmö. Kvar i Osby finns bland annat en del av produktutvecklingen, samt ett lager, en butik och leksaksmuseet Lekoseum. I början av 2010-talet upphörde BRIO att vara börsnoterat och företaget ägs sedan dess till 100% av Proventus.

I maj 2013 såldes barnvagnsdelen av BRIO till brittiska Britax. Leksaksverksamheten finns kvar, men produkterna tillverkas inte av BRIO själva utan av fristående underleverantörer i Kina.

BRIO:s Lekoseum i Osby

Lekoseum i Osby är ett leksaksmuseum där leksaker inte bara ställs ut, utan det också finns leksaker för besökande barn att leka med. Lekoseum öppnades av BRIO år 1984 och innehåller bland annat gamla Barbiedockor och Märklintåg. En del av leksakerna i museet är över hundra år gamla.

Lekoseum ligger på BRIOgatan 1 och 2 i Osby, bara en minuts promenad från järnvägsstationen. Man kan åka dit både med Öresundståget och de regionala Pågatågen.

På den plats där Ivar Bengtsson en gång i tiden etablerade sin ”15-öresbasar” ligger Lekoseums butik, som även är en fabriksoutlet för BRIO.

Rekommenderat

Comments are closed.