No Man’s Sky

No Man’s Sky är ett dataspel av typen action-adventure survival som utspelar sig i ett enormt universum som bland annat innehåller 18 triljoner planeter, det vill säga 1.8×1019 planeter. En triljon är en etta följd av arton stycken nollor, och i No Man’s Sky finns det alltså 18 triljoner planeter att utforska.

No Man’s Sky släpptes för PS4 i Nordamerika den 9 augusti 2016 och i Europa 10 augusti. Därefter följde en global premiär för No Man’s Sky för PC den 12 augusti.

Bakom spelet står den lilla spelstudion Hello Games i Guildford, England. Innan No Man’s Sky släppte de flera spel i serien Joe Danger.

no mans sky

Korta fakta om No Man’s Sky

Utvecklare Hello Games
Distributörer Sony Interactive Entertainment (PS4)iam8bit (PC)
Regi Sean MurrayDavid Ream
Producent Suzy Wallace
Design Sean Murray
Programmering Harry DenholmRyan Doyle

Innes McKendrick

Sean Murray

David Ream

Konstnärlig utformning Grant DuncanJacob Golding
Kompositörer 65daysofstaticPaul Weir
Plattformar PlayStation 4Microsoft Windows
Premiärdatum PS4 Nordamerika: 9 augusti 2016PS4 Europa:10 augusti 2016

PC Globalt: 12 augusti 2016

Genre Action-adventureSurvival
Läge Single-playerMultiplayer

Att spela No Man’s Sky

Med hjälp av sitt rymdskepp utforskar man universum och man kan landa på olika planeter och ge sig i kast med de faror som lurar. Överlev, undersök och lös mysterier. Det här är inte ett spel där någon vinner och det är inte heller ett spel man kan räkna med att någonsin spela färdigt, eftersom det alltid finns något outforskat att ge sig i kast med. Även om du bara stannade en sekund på varje planet skulle du behöva flera miljarder år för att besöka alla. En av grundtankarna med No Man’s Sky är att varje spelare ska kunna utforska rymden på sitt sätt, istället för att det finns en handfull planeter eller banor som alla spelar.

Rent stilmässigt påminner miljöerna i No Man’s Sky mycket om science-fiction serier från 1900-talet. Spelstudion Hello Games har inte ritat 18 triljoner planeter, plus månar, asteroider och rymdstationer, utan man har använt sig av processuell generering för delar av spelet. Planeterna skiljer sig åt vad gäller geologi, flora, fauna, med mera. Det är en datoralgoritm som skapat planeterna, i enlighet med Hello Games grundläggande instruktioner.

No Man’s Sky går att spela enskilt eller i multiplayerläge. Eftersom universum är så stort bör man dock räkna med att inte träffa på andra spelare under en hel spelsession även om man spelar i multiplayerläge. Att man inte träffar på andra spelare innebär inte att man är helt ensam i rymden. Det finns rymdfarare där som är en del av spelet och som det går att interagera med.

Vissa aktiviteter bör du undvika om du inte vill att patrullerande vaktrobotar ska dyka upp och försöka oskadliggöra dig. Exempel på sådana handlingar är att förbruka för mycket av en planets resurser eller döda för många livsformer.

Spelet No Man’s Sky har fyra grundpelare:

  • Utforska
  • Överlev
  • Strid
  • Byteshandel

Det du lär dig om universum när du utforskar olika planeter kan du skicka till den stora kartboken, en global databas som andra spelare kan ta del av. Vi kan alltså gemensamt hjälpa till att utforska rymden och dela med oss av våra kunskaper. Varje gång du laddar upp ny information till kartboken blir du belönad i spelet.

Under spelets gång kan man samla på dig olika saker som är bra att ha. Det går till exempel att köpa rymdskepp som kan färdas långt och snabbt, och skyddsutrustning som gör det möjligt att utforska planeter man annars inte klarar sig på.

Rekommenderat

Comments are closed.