Fidget spinner

En fidget spinner är en leksak som används för att slappna av. Den togs ursprungligen fram för att hjälpa elever som har problem att fokusera i skolan på grund av ADHD, autism, ångest och liknande.

Huruvida fidget spinners verkligen hjälper är fortfarande något som diskuteras och mer forskning behövs för att kunna säga något med säkerhet. Förmodligen är de individuella variationerna stora, så att en fidget spinner kan vara väldigt lugnande för en individ och väldigt distraherande för en annan.

Fidget spinners har existerat sedan 1990-talet men det var först år 2017 som det blev en stor trend som spred sig långt utanför de tilltänkta målgrupperna för fidget spinners. Vissa skolor har förbjudit fidget spinners på lektionerna eftersom de anses vara distraherande för eleverna.

Material och utformning

Fidget spinners går att köpa i många olika material, inklusive plast, rostfritt stål, aluminium, mässing, koppar och titan. Kullager förekommer huvudsakligen i keramiska material, krom och rostfritt stål.

De flesta enkla fidget spinners är platta och består av ett centrum och två eller tre utskott. Fidget spinners är avsedda att snurras runt. Man håller fast den i mitten och sätter fart på leksaken så att den snurrar kring sin egen axel.

Trenden uppstår

Redan under 2016 kunde man se vissa tecken på att fidget spinners var på väg att öka i popularitet. Dagen före julafton 2016 publicerade till exempel tidningen Forbes en artikel av James Plafke där fidget spinners beskrevs som “must-have office toy for 2017”.

Under våren började användare ladda upp filmklipp på YouTube där de recenserade fidget spinners och visade upp olika tricks. Fidget spinners diskuterades också på Reddit.

I april 2017 ökade antalet Google-sökningar på termen fidget spinner rejält, och den 4 maj tog olika sorters fidget spinner upp samtliga 20 platser på Amazon’s bästsäljarlista för leksaker.

Fidget Cube

En fidget cube är inte samma sak som en fidget spinner. En fidget spinner är avsedd att snurras runt, medan en fidget cube är kubformad och har små grejor på sig som man kan pilla med. Det går ofta att använda en fidget cube mer diskret än en fidget spinner, vilket är positivt om man behöver använda produkten på lektioner, föreläsningar, möten och liknande.

Det är företaget Antsy Labs som ligger bakom fidget cuben. De körde en kampanj på Kickstarter år 2016 och den blev en av de mest populära kampanjerna på Kickstarter någonsin. En fidget cube från Anstry Labs har små saker att pilla med på alla sex sidor. Utbudet av pillsaker inkluderar:

  • Ett relä (på/av)
  • Växlar
  • Snurrkula
  • Joystick
  • Snurrande skiva
  • Gnuggyta
  • Knappar att trycka in och ut

Rekommenderat

Comments are closed.