Björnen Paddington

Björnen Paddington är en karaktär i en serie engelska barnböcker skrivna av Michael Bond. Första boken kom ut den 13 oktober 1958. Paddington har fått sitt namn efter Paddington Station i London, och där finns numera en bronsstaty av honom.

Böckerna om Paddington har översatts till fler än 30 olika språk, inklusive svenska. Dessutom har de legat till grund för bilderböcker, teveserier och långfilmer. När tunneln mellan Storbritannien och Frankrike stod färdig år 1994 valde britterna att som allra första resenär skicka över teddybjörnen Paddington.

Bakgrund

Julafton 1956 såg Michael Bond en ensam teddybjörn på en hylla i en butik nära Paddington Station och köpte den åt sin fru. Björnen inspirerade Bond att skriva en berättelse och tio dagar senare var manuset till den första boken om björnen Paddington färdig. Boken ”A Bear Called Paddington” publicerades den 13 oktober 1958 av bokförlaget William Collins & Sons.

Om Paddington

Introduktion

I den första boken om Paddington befinner sig familjen Brown på tågstationen Paddington i London när de ser en björn som slagit sig ned på sin resväska. På väskan står det Wanted on Voyage och kring sin hals har björnen en lapp med texten Please look after this bear. Thank you.

Familjen Brown tar sig an Paddington och det visar sig att han anlänt till England som fripassagerare ombord ett skepp från ”mörkaste Peru”. Han brukade bo med Aunt Lucy i Peru, men hon blev gammal och flyttade in på ett hem för pensionerade björnar i Lima.

Paddington berättar att ingen kan förstå hans peruanska namn, så familjen Brown beslutar sig för att kalla honom Paddington efter tågstationen. De tar med honom hem till sin bostad på 32 Windsor Gardens och adopterar honom. Därefter kallar sig björnen för Paddington Brown.

Karaktär

Paddington har lätt för att hamna i trubbel, vanligen för att han missförstår något och sedan försöker åtgärda en situation som han tror är fel eller orättvis. Böckerna handlar om Paddingtons öden och äventyr i England, men vi får också gradvis veta mer om hans bakgrund. I en av böckerna får vi till exempel veta att han blev föräldralös i en jordbävning och därefter togs om hand av Aunt Lucy.

Paddington är en älskvärd björn med hjärtat på det rätta stället. Om han blir irriterad på någon stirrar han på dem tills de rodnar och skäms. Han är mycket artig och använder titlarna Mr, Mrs och Miss när han tilltalar någon. I London tycker Paddington om att besöka marknaden på Portobello Road och pruta på varorna.

Paddington är klädd i blå duffel och bär en gammal hatt som han fått av Uncle Pastuzo. I hatten förvarar han marmeladsmörgåsar. Paddington har också en sliten resväska som innehåller ett lönnfack. Från och med 1964 har han gummistövlar på fötterna.

Viktiga personer i böcker om Paddington

Namn Info
Mr. Henry Brown Pappan i familjen Brown. Arbetar i City of London. Vänlig men lite hjälplös.
Mrs. Mary Brown Mamman i familjen Brown. Vänlig, men mer allvarlig än sin make.
Jonathan och Judy Brown Barnen i familjen Brown. I böckerna får vi inte veta vem av dem som är äldst, kanske är de tvillingar? Både Jonathan och Judy är vänliga och energiska.
Mrs. Bird Familjen Browns vänliga men strikta hushållerska. Hon irriterar sig ofta på Paddingtons upptåg, men hon är också mycket beskyddande och vill inte att något ska hända honom.
Mr. Reginald Curry Familjen Browns granne. Han är elak och alltid på dåligt humör, och vägrar använda Paddingtons namn utan säger bara Björn. Mr. Curry är väldigt snål och bjuder gärna in sig själv till familjen Brown för att snylta på deras mat. Han övertalar också Paddington att springa ärenden åt honom. Det är ofta Mr. Curry som blir lidande när Paddington missförstår något.
Mr. Samuel Gruber Den vänliga ägaren till en antikhandel på Portobello Road. Paddington fikar med honom klockan 11 varje dag. Mr. Gruber tar ofta med Paddington och barnen Brown på utflykter. Gruber kommer ursprungligen från Ungern. Kallar Paddington för ”Mr. Brown”.
Aunt Lucy Aunt Lucy tog hand om Paddington när han blivit föräldralös efter en jordbävning i Peru. När hon flyttar in på ålderdomshem i Lima flyttar Paddington till England och adopteras av familjen Brown.
Uncle Pastuzo Uncle Pastuzo är rik och reser världen runt.

Paddington som leksak

Det första mjukdjuret med Paddington som förebild tillverkades av Gabrielle Designs år 1972. Shirley och Eddie Clarkson, ägarna till Gabrielle Designs, gjorde prototypen som en julklapp åt sina barn Shirley och Jeremy Clarkson. (Ja, den Jeremy Clarkson.)

Paddington hade fått gummistövlar i boken ”Padding Marches On” som utkom år 1964 och de första Paddingtonbjörnarna som såldes av Gabrielle Designs bar små barngummistövlar tillverkade av Dunlop Rubber. Till slut blev dock Paddingtonbjörnarna så populära att det inte fanns tillräcklig med barngummistövlar av rätt sort att köpa och Gabrielle Design tvingades börja tillverka sin egna. De egentillverkade gummistövlarna fick tassavtryck inkorporerade i sulorna.

Böckerna om Paddington

Vanliga böcker

 • A Bear Called Paddington (1958)
 • More About Paddington (1959)
 • Paddington Helps Out (1960)
 • Paddington Abroad (1961)
 • Paddington at Large (1962)
 • Paddington Marches On (1964)
 • Paddington at Work (1966)
 • Paddington Goes to Town (1968)
 • Paddington Takes the Air (1970)
 • Paddington on Top (1974)
 • Paddington Takes the Test (1979)
 • Paddington Here and Now (2008) – En bok som kom ut för att fira Paddingtons 50-årsjubileum
 • Paddington Races Ahead (2012)

Bilderböcker

 • Bilderboken Paddington’s Garden (1972). Senare kom den ut i en nyillustrerad utgåva under namnet Paddington in the Garden i samlingsvolymen The Paddington Treasury for the Very Young (2010).
 • Paddington at the Tower (1973). En bilderbok som riktar sig till yngre barn.
 • Paddington at the Zoo (1984). Bilderbok för yngre barn. Ingick senare i samlingsutgåvan The Paddington Treasury for the Very Young (2010).
 • Paddington and the Knickerbocker Rainbow (1985). Bilderbok för yngre barn.
 • Paddington at the Palace (1986). Bilderbok för yngre barn. Ingick senare i samlingsutgåvan The Paddington Treasury for the Very Young (2010).
 • Paddington’s Magical Christmas (1988). Bilderbok för yngre barn.
 • Paddington Goes to Hospital (2001). Bilderbok för yngre barn. Skriven ihop med Karen Jankel. Försäljningen gav ekonomiskt bidrat till Action Research.
 • Paddington and the Greand Tour (2003). Bilderbok för yngre barn.
 • Paddington Goes for Gold (2012). Bilderbok för yngre barn. Gavs ut i anslutning till Sommar-OS i London.

Blue Peter

 • Paddington’s Blue Peter Story Book (1973). Detta är en samlingsvolym för berättelser om Paddington som tidigare publicerats i den årliga utgåvan av Blue Peter. Michael Bond skrev dessa berättelser när han arbetade som kameraman för barnprogrammet Blue Peter. Samtliga berättelser innehåller referenser till programmet, och programledarna inkluderas ofta i händelserna kring Paddington.
 • Paddington on Screen (1980). Ytterligare en samlingsvolym för berättelser publicerade i den årliga utgåvan av Blue Peter.

Specialpublikationer

 • The Adventures of a Bear Called Paddington; A play for children (1974)
 • Paddington on Stage – plays for children (1974)
 • Paddington Rules the Waves (2008)
 • Paddington Here and Now (2008)
 • Paddington’s Cookery Book (2011)

Övrigt

Love from Paddington (2014). Brev från Paddington och Aunt Lucy. Återberättar vad som hänt i tidigare böcker, fast ur Paddingtons perspektiv.

Rekommenderat

Comments are closed.